Normal developer
Ben benim gibiler :) ilk kendimi değerlendirmek daha adil olacak diye düşündüm. Bunlar işin hamallığını yapan kardeşlerimizdir. Matematik okudum dolayısıyla teoremdir analizdir altındaki olayı anladıktan sonra (yabancılar buna aha moment diyorlar http://fundersandfounders.com/aha-moments-for-entrepreneurs/) sonuca ulaşana, ispatlayana kadar bayağı hamallık yapmak zorunda kalırız. Yazılımda da amacı anladıktan sonra hamallık yapmak gerekir ya da hamallık demeyelim de benzetmek adına su tesisatçılığı gibi daha da ciddileştirirsek cerrahlık yaparsın. Ne kadar su tesisatı yaptıysan ya da ameliyat o kadar sızdırmayan, kanatmayan işler yaparsın. Öyle :) Ayrıca insanlar her hafta tesisat yaptırmadıkları veya ameliyat olmadıkları için hem dertlerini iyi dinlemen hem de istedikleri çözümü sağlamak gerekir.
Bu arada hiçbir developer normal değildir, normal olmaması da normaldir ¯\_(ツ)_/¯
Ben herşeyi yaparım yapabilirim kafası
Büyük ihtimal boğaziçi, itü ya da işte yıldız felan mezunudur belki derece yapmıştır ya da çift lisans yapmıştır yapıyordur vs vs. eyvallah var çalışmış etmiş zehir gibi yapıyor ediyor yani teknolojik bir problem olsa mühendislik yeteneklerini sergileyecek çözecek. Amma velakin Türkiye'de sıfıra yakın araştırma geliştirme işi (dünya ölçeğinde sektöre yön verebilecek şeylerden bahsediyorum misal ruby, go, v8, nodejs gibi) yaptığımızdan ötürü pek öyle birşey beğendiklerini görmedim. Yani genel itibariyle ne yapıyoruz ki parası olan firmaların iş süreçlerini daha basite, takip edilebilir, dijital hale getiriyoruz. Sıfırdan bir süreç yaratmıyoruz ki yaratıyor olsak onun için çok daha farklı kafalarda olmak lazım değil mi? Gidip çalıştığın hiç bir firmada şu enigmayı bir çözüver de savaşı kazanalım gülüm demeyecek.
Bir huyları da işleri basit görmeleridir. ya güzel kardeşim tamam yaparsın tamam kafan çalışıyor da senin yapacağın çözüm müşteriye uygun mu, müşteri kendini ne kadar iyi ifade edebilmiş sen onu özümsemiş ve istediğini hee hallederiz basit iş o ya diyerek kesip atabiliyorsun ben anlamıyorum ki.
İstekleri alaya vuranlar, örseleyenler :)
Ya olm para müşterinde ok bunda hem fikiriz di mi yani sana kredi kartı veren bankaya sıkıntı çıkarınca bir sürü laf etmeyi biliyorsun, hakkını arıyorsun felan hani e müşterinde de para var ve senin canını sıkabilir, saçma sorular sorabilir bunu neden daha can sıkıcı hale getiriyorsun? Bir süre eğlenip sonra motivasyonunu kaybetmiyorsan dalganı geç sakıncası yok ama adamın tam oturmamış, yukardan bakıp özümseyemediği süreçlerini düzene koymaya çalışıyorsun, iş yapmaya çalıştıkların yazılım süreçlerine aşina veya değil ve ooo onu da mı biz yapacağız deyince neden gıcık oluyorsun? Misal proje ilerledikten sonra ortaya çıkan stateleri müşteri "e orasını siz düşünün düşünmediniz mi bunu" dediğinde neden tribe giriyorsun? Evet rahatsız edici hoş değil ama anlatacaksın anlayana kadar senin ürününü, hizmetini kullanıp kendi kanatlarıyla uçmayı başarana kadar uğraşacaksın. Alaya vurmayacaksın müşterine de baboli sen koltuğuna oturacan parmağını kıpırdatmadan işin süper olacak gazını da vermeyeceksin. Bunu da genelde satışçılar anlaşma olana kadar yapar ya neyse.
Hata kapatmaya çalışanlar
Yazılım işinde hatalar, istenmeyen şeyler olur yani bunu söylemek bile saçma ama ne kadar istenmese de olur. Kabul etmek ve yol almak en olması gerekeni üstüne muhabbeti uzatıp daha fazla gerilim yaratmak daha zararlı olur. Hatanın zaman ve itibar maliyeti olacaktır ki bu maliyetleri düşürmek için projenin öncesinde ve sonrasında stabiliteye yönelik süreçleri oluşturmaya çalışmaktansa "he hata mı olmuş tamam onu düzeltiriz ya sıkıntı değil" şeklinde geleceğe dair olumlu bir bakış açısı sağlamaz.
Yeni yetmeler (junior developers)
Yavru kuşlar bunlar çok seviyorum bunları :) Onlar daha bir fidan kırmayalım :P Ya sevgili sektöre yeni atılan arkadaşlarım meslektaşlarım olm devir kapitalizm devri ok yani yurtdışında gördüğünüz şöyle ofis süpermiş böyle rahat, öyle rahat çalışıyorlarmış ki oooh işte ne bileyim şöyle gelişiyormuş insan orda stajyer bile 5bin dolar maaş alıyomuş gibi laflara aldanmayın. 5 bin dolar alan stajyer MIT'de okumuş bilmem kaç tane makalesi, bilmem kaç tane projesi olma ihtimali yüksek.
Hacı bak tutmuşsun bir işin ucundan yani bir firmada yazılım işine girmişin uçma hemen uçma yani bu dünyada çok başka yerlerde olman lazım anlıyorum bence de :) ama sen işini daha iyi yapmaya çalış zaten kapitalizmin çarkları sen çok iyi olsan da olmasan da seni yoracak yani senin zekandan para kazanacak sistem kurulmuş müdür sen kendi paçanı kurtarabilecek stratejileri kurgulayıp ne kadarını yürürlüğe koyabiliyorsun bunun derdinde ol. He bir de sana sende yapabilirsin ki şöyle böyle gaz verirler bunu da değerlendir atlama hemen. Linkedin de Ceo of bilmemne title'ında olan arkadaşların bir 3-4 sene sonra bir firmada çalışıyor olacak merak etme tabi daha çok taraflı çalışma mecburiyetleri olduğu için 3-4 sene sonra herhangi bir firmaya senden daha iyi bir title'ı o alır.
Apple store'da 1.olmuş çok uzun hikayesini okumanızı tavsiye ederim. Yani bunu sadece juniorlar için değil, uygulama yapacağım ve çılgın atacağım şeklinde düşünenlerin okuması iyi olur.
http://amirrajan.net/a-dark-room/
Şimdilik bu kadar daha gelecekte daha farklı tipler yazabilirim artık nasip :)
Sağlık önemli sağlığı bozmamaya çalışalım. ^_^
No comments:
Post a Comment