Thursday, October 21, 2010

Programlamaktan korkmak (fear of programming)

Ruby konferansında fear of programming konulu bir sunum izledim. Diğer programcılar gibi hepimizin korkuları olduğunu ifade ediyor.

Birkaç başlık altına topladığımda;

    Kodu yazdıktan sonra başkalarının kodunu beğenmeme korkusu Kendi kodunu beğenmeyeceğini düşünüp kodlamaya hiç başlamamak (mükemmeliyetçilik) Ne yaptığını, yapacağını kavrayamamak (belirsizlik) Projenin başka bir yerlerinde hataya sebep olabileceğini düşünmek.

Ayrıca acı ve korku kavramlarından bahsediliyor. Acıyı bedende hissettiğimizi; korkuyu ise beynimizde yaşadığımızı ifade ediyor. Sobaya elimizi dokundurduğumuzda elimizin yanacağını biliyoruz ve bile bile tekrar sobaya götürüp elimizi yakmıyoruz. Benzer şekilde yazılmış karışık rezil bir kodla uğraşırken acıyı hissediyoruz ve bir dahaki sefere başka karışık kodla uğraşmadan önce beynimiz korkularımızı uyandırıyor ve elimizi yakmamaya çalışıyoruz.

Tabi bu korkuları yenmek ilgili tavsiyeler mevcut.

    Yapacağınız işi parçalara bölün. Test tabiki :) yaptığınız işi test edin. (Lütfen) İş yapmak için kendimize iyi davranmak her zaman geçerli yol olmayabilir. Bir nevi bilerek çalışmadığın sınavda daha rahat hissetmek gibi.

Belirsizliklerle, karmaşık işlerle uğraşıyoruz, savaşıyoruz diyelim. Kendinizi ve projeyi bütün olarak düşünüp gelecekte elinizi yakmayacak projelere imza atmak önemli olan. (evet.)

No comments: